Nieuws & Blog

Norwest NL

Een nieuwe plek om te verbinden in het noordwesten van Brussel

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De nieuwe "Lieu de Liens" van de vzw Coin des Cerises wil ruimtes bieden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Elke maand stellen wij een activiteitenprogramma voor dat wij samenstellen naar gelang van de behoeften/voorstellen/wensen van de arbeiders en de mensen die de "verbindingsplek" bezoeken. 

Toen in het kader van het herstelplan de oproep tot het indienen van voorstellen voor het project "Verbindingsplek" werd gepubliceerd, lag het voor de hand dat ons team hierop zou reageren. Deze politieke nadruk op het belang van sociale verbanden die zorg verlenen binnen een wijk snijdt met onze visie op het werk in Le Coin des Cerises. Wij werken reeds op deze manier met ons project voor sociale cohesie en dankzij deze oproep tot het indienen van projecten beschikken wij over meer middelen om datgene uit te voeren wat het "zout" van onze vereniging is, de geestelijke gezondheidszorg van de gemeenschap en de verbinding daarvan met de individuele zorg.   

Eerst hebben we de bewoners van de wijken Versailles en Val-Marie in NOH ontmoet en hen gevraagd samen met ons na te denken over de geestelijke gezondheidsproblemen die hen bezighouden. Wij hebben ook de mening ingewonnen van patiënten van de spreekuren van Coin des Cerises die reeds aan gemeenschapsactiviteiten deelnamen.

Op basis van deze uitwisselingen werkten we als team aan een voorstel. In maart werd een eerste programma opgesteld.

De partners van de plaats van de banden zijn talrijk : het zijn de patiënten die gevolgd worden in de Munt van Cerises, de bewoners van de wijken Versailles en Val-Marie (en de bestaande buurtcollectieven), vrijwilligers en kunstenaars, ... Ieder van hen brengt zijn vaardigheden mee om samen met ons deze ruimtes te creëren voor het weven van banden. Tenslotte is het netwerk van NOH-verenigingen via de sociale coördinatie en meer in het algemeen het Norwest-netwerk op de hoogte van het project en wordt er van tijd tot tijd een beroep op gedaan voor specifieke situaties of specifieke samenwerkingsverbanden. De lokalen van het Lieu de Liens-project worden aan ons uitgeleend door de sociale huisvestingsmaatschappijen Comensia en Le Logement Bruxellois, met wie wij een overeenkomst hebben voor ons project inzake sociale cohesie.

Wat praktische informatie:

  • Het project heeft 2 adressen: 11 rue de la Tour Japonaise, Versailles wijk en 12 Clos du Craetbos, Val-Marie wijk in NOH
  • Telefoon: 0477/47.70.21
  • Openingstijden: zie het maandprogramma
  • Alle activiteiten zijn gratis. Indien externe uitstapjes worden georganiseerd, kan een kleine financiële bijdrage worden gevraagd.
  • De verbindingsplaats staat voornamelijk open voor de inwoners van NOH.

Voorbeelden van activiteiten: haakworkshop, rapworkshop, multimediaworkshop, koffieontvangst, T.R.E. tussen vrouwen, sociale workshop, lichaamsgroep (sofrologie), schrijfworkshop, uitstapjes, wellnessdagen,... Er is geen voorkennis nodig om te komen en deel te nemen aan een workshop of om te gaan zitten (geen regelmatige aanwezigheid vereist). De uitwisseling en de ontmoetingen zullen aan elke activiteit een eigen ritme geven. 

We kijken ernaar uit u te ontmoeten,

Het team van Le Coin des Cerises

Norwest - Geestelijke Gezondheid Netwerk

Norwest vzw

Jacques Sermonlaan, 93 - 1090 Jette
Email : info@norwest.be

Zoeken